rechtsbijstandverzekering

Rechtsbijstandverzekering vergelijken

Een juridisch geschil of een conflict over een contract of overeenkomst kan hoge kosten met zich meebrengen. Indien u geen rechtsbijstandverzekering hebt, moet u deze kosten voor eigen rekening nemen. Een rechtsbijstandverzekering kan uitkomst bieden, maar u kunt ook te uitgebreid, en dus te duur, verzekerd zijn.

Wanneer heb ik een rechtsbijstandverzekering nodig?

De naam rechtsbijstandverzekering zegt het eigenlijk al. Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd van juridische bijstand bij een geschil. Bijvoorbeeld als je een conflict krijgt over een aankoop, je huurcontract of met de buren. Maar ook als je betrokken raakt bij een verkeersongeluk met vervelende gevolgen kun je een beroep doen op je rechtsbijstandverzekering. Het inschakelen van een advocaat bij een geschil is namelijk erg duur, zeker voor jongeren en studenten onbetaalbaar.

Wachttijd, eigen risico en franchise

Vaak hanteert een verzekeraar een wachttijd op het moment dat u de verzekering afsluit. Ook heeft u soms een eigen risico. In enkele gevallen hanteert de rechtsbijstandsverzekeraar een drempel of franchise.

Verschillende dekkingen rechtsbijstand

Bij een rechtsbijstandverzekering kun je vaak zelf kiezen in welke gevallen je gebruik wilt kunnen maken van rechtsbijstand. Je kunt hiervoor een keuze maken uit verschillende dekkingen:

  • Consument: bijvoorbeeld een conflict over het kopen of huren van dingen of met jouw internetprovider.
  • Inkomen: bijvoorbeeld (dreigend) ontslag of een ander conflict met jouw werkgever. Vaak valt hier ook een conflict met je pensioenfonds of uitkeringsinstantie onder.
  • Wonen: bijvoorbeeld een conflict met de verhuurder van je woning of rondom de aankoop van een huis. Meestal valt een conflict met de buren ook onder deze dekking.
  • Verkeer: voor conflicten die ontstaan waarbij jij als bestuurder van een auto of motor of als fietser of voetganger betrokken bent.

Meer informatie vind je bij allesoververzekeren

rechtsbijstand