Schadevrije jaren

goedkope auto verzekering

Online autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Schadevrije jaren

schadevrije jaren

Schadevrije jaren bouw je op als je autorijdt zonder schade te claimen bij je verzekeraar.

Voor ieder jaar krijg je korting op de premie van je autoverzekering. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de korting.

Die korting kan oplopen tot tachtig procent. Verzekeraars mogen zelf bepalen hoeveel korting zij geven. Voor het vaststellen van de premie houden zij bijvoorbeeld ook rekening met je leeftijd, woonplaats of het aantal kilometers dat je rijdt per jaar.

We noemen dit systeem het bonus/malussysteem. Onderdeel daarvan is de bonus/malus ladder.

Echte schadevrije jaren
In de markt voor autoverzekeringen is veel concurrentie. Veel verzekeraars geven extra voordelen om klanten te binden. Soms sta je hoger op de bonus/malus ladder dan de trede waar je eigenlijk hoort te staan.

Zo krijg je meer korting op je premie. Dat noemen we een ‘commerciële trede’. Je nieuwe verzekeraar kijkt echter naar het echte aantal schadevrije jaren. Dat noemen we de ‘zuivere schadevrije jaren’.

Daarop baseert hij ook je premie. Die zuivere en commerciële jaren kunnen verwarrend zijn. Een nieuwe regel vanaf januari 2014 zorgt voor meer duidelijkheid.

Je oude verzekeraar moet dan ook het aantal zuivere jaren aan jou doorgeven. Dat aantal gebruikt ook je nieuwe verzekeraar bij het berekenen van de premie.

Wat zijn de aanpassingen per 1 januari 2014?

Vanaf 2014 moet de verzekeraar de klanten minimaal jaarlijks informeren over de opgebouwde zuivere schadevrije jaren.

Dat kan bij het afsluiten van de verzekering, bij verlenging en bij het stopzetten.

En wat zijn de aanpassingen per 1 januari 2016?

Vanaf 1 januari 2016 moeten verzekeraars allemaal dezelfde terugvaltabel gebruiken als iemand een schade claimt.

Dat betekent dat je bij elke verzekeraar evenveel treden op de ladder daalt. Dit geldt alleen als je na 1 januari 2016 overstapt naar een andere verzekeraar.

Zo heb je overal hetzelfde aantal schadevrije jaren als je overstapt.

Wat is hiervan het voordeel voor de autobezitter (die wil overstappen)?

Voordeel is dat je weet hoeveel zuivere schadevrije jaren jij hebt.

Bij het aanvragen van een nieuwe verzekering kun je dan makkelijker verzekeringen vergelijken. Bovendien word je niet meer verrast door het aantal opgebouwde schadevrije jaren.

Gebruik van dezelfde terugvaltabel (vanaf 2016) betekent duidelijkheid en voorkomt willekeur. Ook blijft het aantal schadevrije jaren betrouwbaar. Daardoor kunnen verzekeraars de schadevrije jaren goed gebruiken voor het bepalen van de korting.

Omdat er veel verschil zit tussen een goedkope autoverzekering en een dure autoverzekering is het verstandig om te vergelijken. Bekijk nu welke verzekering voor jou de beste keuze is: