Anwb autoverzekering

Anwb autoverzekering

De ANWB werd op 1 juli 1883 opgericht door Edo Johannes Bergsma en Dirk ter Haar onder de naam Nederlandsche Vélocipèdisten-Bond op de Maliebaan te Utrecht. De club had toen 200 leden. Twee jaar later werd de naam veranderd in Algemene Nederlandsche Wielrijders-Bond, waar de afkorting ANWB vandaan komt. Sinds de vereniging formeel ‘toeristenbond’ heet (1905) hebben de letters ANWB geen betekenis meer.

Op 28 mei 1893 werd de eerste stap gezet naar juridische hulpverlening naar de leden door het instellen van de “Rechtsgeleerde Commissie”. Tegenwoordig wordt de leden die zo’n verzekering afsluiten deze hulp via de afdeling Rechtshulp aangeboden. Deze afdeling is gespecialiseerd in het verlenen van (internationale) rechtshulp op het gebied van mobiliteit, recreatie en toerisme. Een voorbeeld van dergelijke rechtshulpverlening heeft betrekking op de dienstverlening voor ANWB-leden van de Alarmjurist, een service die 24 uur per dag 7 dagen per week te raadplegen is in geval van acute behoefte aan juridisch advies in het buitenland of de ANWB autoverzekering.

De bond houdt zich al sinds het eind van de negentiende eeuw niet alleen maar bezig met fietsers, maar ook met automobilisten, wandelaars, ruiters, motorrijders, watersporters, wintersporters en kampeerders en de ANWB autoverzekering.

Naast het aanbieden van ANWB autoverzekering, verzekeringen , reizen en testen zijn ook de Wegenwacht (opgericht in 1946), de Alarmcentrale en Rechtshulp van de ANWB. De ANWB geeft twaalf magazines uit, waaronder het verenigingsblad, de Kampioen. Daarnaast is de bond uitgever van reisgidsen. Ook verzorgt de ANWB de bewegwijzering op lokale en provinciale wegen. Voor het rijkswegennet heeft de bond deze taak voor de periode 2004 tot 2007 moeten afstaan aan het bedrijf Tebodin. Ook de gemeente Rotterdam besloot in 2005 de bewegwijzering voortaan aan te besteden.

Sinds het einde van de jaren tachtig brengt de ANWB ook verkeersinformatie voor regionale en landelijke radiozenders. Vaste klanten vanaf het begin zijn onder meer Omroep Brabant en Radio 10 Gold. In 1998 sloot de ANWB een overeenkomst met de publieke omroep om filemeldingen te verzorgen op alle publieke, landelijke radiozenders. In 2006 werd de verkeersinformatie-afdeling bij een grote reorganisatie ingekrompen.

Door concurrentie tussen de Wegenwacht van de ANWB en Route Mobiel, een concurrerende pechhulpverleningsdienst, raakte de ANWB ruim 100.000 leden kwijt. Route Mobiel en de ANWB voerden regelmatig juridische procedures tegen elkaar waarbij ze elkaar beschuldigden van oneerlijke concurrentie.

Als reactie op de Algemene Nederlandse WielrijdersBond (ANWB) werd in 1975 de Eerste Enige Echte Nederlandse Wielrijdersbond (ENWB) opgericht (de latere Fietsersbond). Nadat de rechter een paar jaar besliste dat de naam te veel op ANWB leek en moest worden veranderd, werd de naam van de bond veranderd in Echte Nederlandse Fietsersbond (ENFB).

De ANWB is machtig als lobbybond voor autorijders , denk aan de ANWB autoverzekering. Hoe zwaar de mening van de bond in de landelijke politiek weegt, werd in januari 2010 duidelijk. Voorafgaand aan de ledenraadpleging over de kilometerheffing zei minister Camiel Eurlings dat, mocht de raadpleging en daarmee het advies van de ANWB negatief uitvallen, de kilometerheffing niet zou worden ingevoerd. Dit kwam hem vervolgens op kritiek in de Tweede Kamer te staan.

Huidige activiteiten van de ANWB

De ANWB biedt veel verschillende diensten aan voor zowel leden als niet-leden.

 • Wegenwacht, hulpverlening bij pech
 • Alarmcentrale, een meldkamer op gebied van personen- of voertuighulp
 • Trauma helikopters, de dochteronderneming ANWB Medical Air Assistance (MAA) biedt medische hulp per helikopter bij zeer ernstige ongevallen
 • Rechtshulp op het gebied van mobiliteit, recreatie en toerisme
 • Advies en informatie op het gebied van auto, caravan & kamperen en watersport
 • ANWB Visa Card of ANWB Master Card, verschillende soorten betaalkaarten
 • Uitgeverij van o.a. reisgidsen, boeken, kaarten en tijdschriften
 • ANWB Autoverkoopservice
 • Bewegwijzering op lokale en provinciale wegen
 • Verkeersinformatie voor regionale en landelijke radiozenders
 • Verkoop van relevante producten via ANWB winkels
 • Trainingen voor beroepschauffeurs en particulieren op het moderne Test- en Trainingscentrum in Lelystad
 • Rijopleidingen
 • ANWB autoverzekering
 • Verzekeringen
 • Reizen (Dochterondernemingen: FOX Vakanties, SNP-Natuurreizen, Pharos Reizen, Pin-High Golf, Cruise Travel, ANWB Kampeerreizen)
 • Ticketverkoop via Land van ANWB (binnenland) en ANWB Tickets (buitenland)
 • ANWB Parkeren, een aanbieder van gsm-parkeren ook wel mobiel parkeren genoemd.
 • ANWB Golf, de grootste en actiefste (digitale) golfclub van Nederland
Anwb autoverzekering