Achmea autoverzekering

Achmea autoverzekering

Achmea Holding NV is een van de grootste financiële dienstverleners van Nederland met de Achmea autoverzekering. Het bedrijf is de grootste verzekeraar van Nederland, als wordt gekeken naar in Nederland behaalde premieomzet.

Achmea is het moederbedrijf van een aantal Nederlandse verzekeringsmerken, zoals Centraal Beheer Achmea, Interpolis, FBTO, Zilveren Kruis Achmea, Agis en Avéro Achmea.

Achmea is niet met aandelen aan de beurs genoteerd en heeft een coöperatieve achtergrond. Bijna twee derde van de aandelen van Achmea (65,3%) is in handen van de Vereniging Achmea. Dat is een vereniging van klanten van Achmea en een platform voor collectieve belangenbehartiging van klantleden.

Ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens heeft een verzekering of pensioen van Achmea.

Achmea is naast Nederland in zeven Europese landen actief. De belangrijkste activiteit van Achmea is, ook in het buitenland, verzekeren , zoals de Achmea autoverzekering. Er werken ongeveer 21.000 mensen bij Achmea, waarvan 17.000 in Nederland

De geschiedenis van Achmea

In 1811 begon Ulbe Piers Draisma de administratie van de onderlinge waarborgmaatschappij Achlum. 39 Friese boeren en plattelandsnotabelen verzekerden daarmee onderling hun bezit tegen brand. Achlum was de oudste van de vele coöperatieve verzekeringsmaatschappijen die in de jaren ’80 van de 20e eeuw opgingen in Otos Verzekeringen.

Otos fuseerde daarna met OBF, een pensioenverzekeraar. Zo ontstond de naam Avéro Verzekeringen. Daarna werd de fusie met FBTO een feit en ontstond er een sterke marktpartij aan de Lange Marktstraat in Leeuwarden. Hierdoor werd de interesse gewekt door Centraal Beheer en wederom ontstond er een fusie, namelijk de AVCB Groep.

In januari 1992 fuseerden Avéro Verzekeringen en Centraal Beheer tot AVCB. De fusie tussen AVCB en Zilveren Kruis Verzekeringen kwam officieel tot stand op 1 januari 1995.

De activiteiten van Achmea werden ondergebracht binnen acht Achmea Business Units en een aantal kleinere bedrijfsonderdelen. Elke Achmea Business Unit richt zich met een specifiek cluster van producten op de eigen klanten, via een specifiek distributiekanaal en onder een of meer eigen merken , zoals de Achmea autoverzekering.

In 2005 fuseerde Achmea met Rabobank-dochter Interpolis, waardoor Rabobank haar belang in Eureko uitbreidde tot ruim 37%. De activiteiten werden opnieuw geherstructureerd, door vorming van zes divisies. De divisies richten zich op een specifiek distributiekanaal: bancair, direct en intermediair of op een specifiek productcluster: pensioen, sociale zekerheid , zorg en Achmea autoverzekering.

In 2011 maakte Achmea bekend dat de holding Eureko, waaronder alle activiteiten werden geconsolideerd, zou verdwijnen en dat voor alle holdingactiviteiten, in binnen- en buitenland, verder gegaan zou worden onder de naam Achmea. Eind 2011 is de officiële fusieakte ondertekend tussen Eureko en Achmea.

In december 2011 kondigde Achmea aan een meerderheidsbelang van 77% te nemen in de populaire vergelijkingssite Independer. In een persbericht sprak het bedrijf van een ‘strategische alliantie’ tussen de twee organisaties die ‘willen realiseren dat consumenten weer blindelings kunnen vertrouwen op de Achmea autoverzekering’.

In 2013 start Achmea een programma om kosten te besparen via een vernieuwing van processen en dienstverlening o.a voor de Achmea autoverzekering. Dit heeft mede tot gevolg dat circa 4.000 medewerkers in de komende drie jaren hun baan gaan verliezen. Per ultimo 2013 telde Achmea 18.424 FTE’s, een daling van 3% met het jaar ervoor. In 2008 telde Achmea nog 21.256 FTE’s.

Achmea autoverzekering